Home » Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken?
hoe parasol schoonmaken

Parasols

Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken?

Hoe moet ik mijn parasol schoonmaken? Misschien heb je je dat wel eens afgevraagd, na een lange zomer in de tuin. De meeste parasols gaan jaren mee. Maar omdat ze tijdens de zomermaanden veel worden gebruikt, worden ze ook wel eens vies. Daarom is het slim om het doek van de parasol zo nu en dan goed schoon te maken. Doe dat het liefste voordat je je parasol weer opbergt in de herfst.

Parasol schoonmaken in 5 stappen

1 Parasol tussendoor schoonmaken

Om je parasol de hele zomer schoon en stofvrij te houden raden we aan het doek regelmatig af te nemen. Er kunnen bladeren op het doek vallen, maar ook zand, takjes of vogelpoep. Haal dit er zo snel mogelijk van af met een bezem of een vochtige doek.

2 Sopje van groene zeep maken

Veel parasols zijn geïmpregneerd. Ga daarom niet te enthousiast aan de gang met een borstel of spons. Hiermee kun je deze beschermlaag aantasten. Maak liever een sopje met lauwwarm water en doe hier wat groene zeep in. Ga met een zachte borstel over het doek van de parasol heen. Laat het doek daarna goed opdrogen.

hoe parasol schoonmaken

3 Schoonmaken met spons

De parasol grondig wassen gaat goed met een spons. Maak het doek eerst goed nat met de tuinslang. Gebruik hiervoor nooit een hogedrukspuit. Wrijf vervolgens het doek in met een spons en een milde zeepoplossing. Spuit het doek vervolgens weer helemaal af met de tuinslang en laat het doek goed opdrogen.

4 Parasol schoonmaken in bad

Heb je een niet al te grote parasol? Vaak past het doek ook in een badkuip. Laat het bad vollopen met lauwwarm water en groene zeep. Gebruik geen allesreiniger of bleek! Vraag in een speciaalzaak om een textielreiniger voor buiten die ook algengroei tegengaat en die ervoor zorgt dat de parasol waterdicht blijft.

5 Parasol na schoonmaken opbergen

Tegen de herfst gebruiken we de parasol steeds minder vaak. Merk je dat je hem niet meer nodig hebt in de tuin? Berg hem dan direct op. Gebruik hiervoor een speciale parasol beschermhoes en plaats de parasol op een droge, beschutte plek. Dat kan de schuur zijn, of een tuinhuis. Maar misschien heb je ook plek op zolder.